Zoekmachineoptimalisatie, of SEO, is een cruciaal aspect van digitale marketing. Het gaat om het optimaliseren van uw website en de inhoud ervan om hoger te scoren op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines in goed Nederlands Search Engine Results Pages (SERP’s). Een hogere ranking leidt tot meer organisch verkeer en meer zichtbaarheid, wat kan leiden tot meer verkopen en conversies.

SEO kan echter een complexe en tijdrovende taak zijn, daarom kiezen veel ondernemers voor professionele SEO-diensten die ik aanbied in samenwerking met YoungSparks Online Marketing. Maar voor degenen die een krap budget hebben of meer willen leren over SEO, is een doe-het-zelfaanpak een geweldige optie.

Hier zijn enkele tips om de zichtbaarheid van uw website te vergroten met doe-het-zelf-SEO!

“DIY SEO kan een geweldige manier zijn om geld te besparen en meer te leren over hoe zoekmachines werken”

Foto door Tobias Dziuba: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/twee-bruine-potloden-907607/

  • Onderzoek zoekwoorden: zoekwoordonderzoek is de eerste stap in SEO. U moet zoekwoorden vinden die relevant zijn voor uw bedrijf en doelgroep. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of SEMrush (betaalde optie) om zoekwoorden met een hoog zoekvolume en weinig concurrentie te identificeren.

  • Optimaliseer uw websitestructuur: Zorg ervoor dat uw website goed gestructureerd is, met een duidelijke hiërarchie en gemakkelijke navigatie. Gebruik beschrijvende koppen, metabeschrijvingen en titeltags en zorg ervoor dat alle afbeeldingen alt-tekst hebben.

  • Creëer inhoud van hoge kwaliteit: inhoud is koning in SEO (niet als het gaat over verbinding met klanten, maar dat is ander verhaal). Creëer hoogwaardige, relevante content die de vragen van je doelgroep beantwoordt. Gebruik trefwoorden in uw inhoud, maar gebruik ze niet te veel of prop ze er onnatuurlijk in.

  • Bouw backlinks van hoge kwaliteit: backlinks zijn een cruciale factor in SEO. Hoe meer backlinks van hoge kwaliteit uw website heeft, hoe hoger deze zal scoren in de resultaten van zoekmachines. Backlinks zijn links naar uw website vanuit andere websites. Neem contact op met andere websites in uw branche en vraag om backlinks of ruil ze. U kunt ook waardevolle inhoud maken waarnaar andere websites zouden willen linken.

  • Gebruik Google Mijn Bedrijf: Als u een lokaal bedrijf bent, zorg er dan voor dat u uw Google Mijn Bedrijf-vermelding claimt en optimaliseert. Dit zal u helpen verschijnen in Google Maps en lokale zoekresultaten.

  • Bewaak uw voortgang: bewaak regelmatig de prestaties van uw website met behulp van tools zoals Google Analytics. Dit zal u helpen te zien wat werkt en wat niet, zodat u dienovereenkomstig wijzigingen kunt aanbrengen. Wist u trouwens dat NHWS standaard uw website of webshop aansluit of Google Analytics? Als u het dan combineert met de nieuwe dienst SEO Rapportage, ontvangt u twee-wekelijks rapport van uw website met daarin de voortgang! Vraag mij om meer informatie over deze rapportage.

SEO kan overweldigend lijken, maar met deze tips kunt u aan de slag om de zichtbaarheid van uw website te vergroten en meer organisch verkeer naar uw site te leiden. Vergeet niet dat SEO een langdurig proces is, dus wees geduldig en volhardend in uw inspanningen.

Tot slot kan DIY SEO een geweldige manier zijn om geld te besparen en meer te leren over hoe zoekmachines werken. Door deze tips te volgen, kunt u de zichtbaarheid van uw website verbeteren en meer organisch verkeer genereren, wat leidt tot meer verkopen en conversies. Wilt u dit proces liever uitbesteden (want het gaat veel tijd kosten), neem dan contact op met YoungSparks om de mogelijkheden van  te bespreken.

ps. content is ook vaak een issue, ook voor mij. Ik gebruik sinds kort ChatGPT om me te helpen met het opzetten van Blogs. Deze blog is de eerste die ik op die manier schreef. Wil je hier meer over weten? De contactpagina is hier.

YoungSparks Online Marketing kan u verder helpen als u er toch niet zelf verder uitkomt met Doe-het-zelf-SEO!