In de nacht van zaterdag 25 oktober 2014 op zondag 26 oktober 2014 is het weer zover: de wintertijd gaat in. Om 03:00 worden we allemaal wakker, zetten de klok een uurtje terug op 02:00 en kruipen weer lekker onder de wol (of blijven een uurtje langer in de kroeg!).

Wist u dat uw WordPress website met de zomertijd rekening kan houden? Wellicht is u het wel eens opgevallen dat de tijd van WordPress niet helemaal klopt? Vaak loopt het een uur achter. Dit komt dan omdat er bij de tijdinstellingen ingesteld staat GMT+1. Deze instelling houdt geen rekening met de zomertijd. Als u de instelling veranderd naar “Amsterdam” (die staat in dezelfde dropdownlijst) is het probleem opgelost!

De overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom wil nogal eens tot wat hilariteit leiden. Gelukkig is er in Nederland dan altijd Peter Heerschop die tijdens zijn “lieve Marianne” bij Everts Staat op Radio 538 heel veel duidelijkheid weet te scheppen!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Ik Accepteer

Vroeger ging dat trouwens wel anders en maakte men zich niet zo druk. In de oudheid werd het dagritme flexibel aangepast aan de lengte van de dag. Zo begon de dag voor de Romeinen bij zonsopgang en eindigde hij bij zonsondergang. Die dag werd verdeeld in twaalf uren, en dus waren de uren in de winter gewoon korter dan in de zomer!

De zomertijd zoals wij die kennen bestaat sinds de eerste wereld oorlog en was eigenlijk het gevolg van een tekort aan energie. Later tijdens de tweede wereldoorlog gingen onder die zelfde druk meer landen over op de zomertijd.

wintertijd001Doen we dan allemaal mee met de zomertijd? Nee op het kaartje hiernaast zie je drie kleuren. Blauw maakt gebruik van de zomertijd, oranje hebben het afgeschaft en rood heeft nog nooit zomertijd gebruikt. Niet heel erg handig dus en sinds de invoering is er dan ook veel kritiek.

Hoe dan ook, komend weekend duurt een uur langer, enjoy!